El Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú, al Garraf, se celebra l’últim diumenge de novembre al Mercat de Mar i és una autèntica festa de la gastronomia local. Aquesta cita permet descobrir, tastar i adquirir tots els ingredients necessaris per preparar un veritable Xató de Vilanova, un dels plats més representatius de la cuina penedesenca.
Els visitants poden gaudir d’una àmplia degustació de tapes elaborades amb productes del mateix mercat, així com dels tradicionals menús del Xató a càrrec del Càtering Caserco, que inclouen escarola amb anxoves, tonyina, bacallà i olives arbequines, truites variades i la inconfusible salsa de xató, tot acompanyat de pa, coberts i postres: una deliciosa coca de llardons.
Més enllà del plaer gastronòmic, el Festival vol consolidar-se com un gran aparador de la cuina vilanovina, destacant la qualitat i autenticitat dels productes locals en un espai tan emblemàtic com el Mercat de Mar. Una proposta ideal per celebrar la tradició, compartir taula i gaudir del sabor més autèntic del Garraf.

