
La Mocadera, la Plaça dels Sants Màrtirs de a Vic, és una fira dedicada a l’embotit artesà català, concebuda com un espai de trobada entre productors, professionals i públic amant de la gastronomia tradicional. Durant la fira, els visitants poden conèixer, degustar i adquirir embotits elaborats segons receptes i mètodes heretats, amb matèries primeres de qualitat i un profund respecte pel territori.
El programa inclou visites guiades, tastos comentats, exposicions temàtiques, una aula de l’embotit amb tallers i demostracions, activitats familiars i propostes gastronòmiques vinculades a la restauració local. Tot plegat converteix la fira en una experiència cultural i sensorial que va molt més enllà del simple mercat.
El punt de trobada de l’embotit artesà català
La Fira de la Mocadera és un homenatge a la tradició xarcutera de la Plana de Vic, un territori estretament vinculat a l’elaboració d’embotits. La fira posa en valor l’ofici, la memòria i el coneixement transmès de generació en generació, reivindicant una manera de fer basada en la paciència, la precisió i el respecte per la feina ben feta.
A La Mocadera celebrem l’embotit autèntic: aquell que explica una història, que parla del clima, del paisatge i de les mans que l’han elaborat. Una fira que dona visibilitat als productors artesans, als oficis tradicionals i al llegat gastronòmic que ha convertit la comarca en un referent a Catalunya.
Activitats i propostes destacades
-
Aula de l’embotit amb tallers pràctics i demostracions a càrrec de mestres xarcuters.
-
Visites guiades per entendre l’origen dels productes i els processos d’elaboració artesanal.
-
Exposicions dedicades a la història de la matança del porc i als oficis vinculats a la xarcuteria tradicional.
-
Campanyes gastronòmiques amb restaurants de la comarca.
-
Mercat artesà amb productes locals i degustacions d’embotits de qualitat certificada.
Per què “La Mocadera”?
El nom de la fira recupera una paraula antiga, arrelada a les cases de pagès, que designava la persona encarregada de netejar i preparar la mocada del porc per convertir-la en botifarres, salsitxes i altres embotits. Un ofici discret però essencial, exercit amb mans expertes, precises i sensibles.
La mocadera vetllava perquè cada peça assolís l’equilibri just de gust i textura, basant-se en un coneixement construït amb experiència, observació i intuïció. Aquest saber fer, transmès de generació en generació, va fer possible una gastronomia pensada per conservar, compartir i celebrar, sempre amb criteri i sense presses.
Amb aquest nom, la fira vol preservar la memòria d’aquelles dones que van convertir la cuina en un espai de saviesa i transmissió cultural. La Mocadera esdevé així una invitació a valorar el temps, la feina manual i el llegat d’un ofici que dona sentit i identitat al nostre patrimoni gastronòmic.


