

La Fira de la Tòfona es celebra a Centelles, una població de la comarca d’Osona, durant el tercer cap de setmana de desembre, just abans de les festes de Nadal. Des de la seva creació el 2008, s’ha consolidat com un esdeveniment gastronòmic que gira al voltant del prestigiós fong tòfona negra (Tuber melanosporum) i la seva cultura culinària.
Caràcter i ambient de la fira
Té un ambient festiu i familiar i combina un mercat especialitzat en tòfona amb experiències formatives i degustatives. Els visitants poden adquirir productes directament de productors i elaborar receptes guiades per xefs.
Ambició gastronòmica
La fira inclou tallers pràctics de cuina amb tòfona i cates-tastets dirigits per cuiners qualificats. La iniciativa “Menja tòfona a Centelles” implica restaurants locals que ofereixen menús especials amb tòfona durant els dies de la fira.
Mercat i exposició de tòfona
Es disposa d’un espai firal a l’aire lliure on es venen tòfones d’hivern i d’estiu, així com productes agroalimentaris artesanals de proximitat. També es mostren llibres i publicacions relacionades amb el món trufícola.
Activitats pròximes i familiars
S’organitzen activitats participatives com concursos de gossos tofonaires, esmorzars de forquilla amb tòfona i espais infantils. També hi ha espais de divulgació sobre la recerca i conservació del fong.
Ubicació i recorregut
Les activitats es desenvolupen principalment al Passeig del municipi i a la Plaça Major de Centelles. L’espai és accessible i acollidor, adequat per gaudir amb calma durant el matí o la tarda.
Públic i valor social
Adreçada a públic familiar, gastrònomes, curiosos i professionals del cultiu de la tòfona, la Fira de la Tòfona atraeix visitants d’Osona i més enllà, promovent economia local i sostenibilitat.
Història i evolució
Hi ha constància que des del segle XIX Centelles va ser centre de comerç de tòfona. El primer saló oficial va néixer el 2008 amb voluntat de difusió cultural i maridatge local, i ha anat incorporant activitats culinàries i famílies sense perdre autenticitat.
Recomanacions per a la visita
- Visiteu la fira dissabte o diumenge al matí per gaudir de les parades i degustacions.
- Participeu en taller de cuina o tast dirigit per apropar-vos al sabor de la tòfona.
- Degusteu l’esmorzar de tòfona i compreu productes directes dels recol·lectors.
Valor patrimonial i cultural
Aquesta fira és una combinació de promoció gastronòmica, aprenentatge i cohesió comunitària. Ofereix coneixement sobre un producte singular i connecta tradició, cultura i innovació local.