
Fira Sant Andreu a La Llacuna
- La Llacuna , La Llacuna

La Fira de Sant Andreu es celebra a La Llacuna, una població de la comarca de l’Anoia, el primer cap de setmana de desembre, en el marc d’una tradició vinculada al mercat i la matança del porc. Aquesta fira, amb orígens que es remunten al 1337, ofereix un ambient rural i gastronòmic molt arrelat.
Caràcter i ambient de la fira
L’esdeveniment combina una fira comercial i artesanal amb una matança del porc simbòlica que culmina amb un esmorzar popular. És una jornada amb molt de caràcter local, centrada en la recuperació de tradicions i ús de productes del territori.
Esmorzar popular i matança del porc
A partir de les 8:30 del matí, té lloc la tradicional matança del porc a la Plaça Major, amb elaboració de botifarra a la brasa, allioli i porró de vi local. Es serveixen entrepans en un esmorzar comunitari que reuneix centenars de persones.
Mercat artesanal i productes locals
Durant el matí, els carrers i places s’omplen d’artesans i productors locals. També s’estableixen parades amb embotits, formatges, dolços típics i venda de productes agroalimentaris, realçant l’artesania i els sabors de la comarca.
Activitats culturals i participatives
A més de la gastronomia, la fira inclou activitats com presentació de llibres locals, concerts corals i exhibicions d’entitats culturals. La presència d’entitats del poble reforça el caràcter participatiu i comunitari.
Ubicació i recorregut de la fira
Totes les activitats se concentren al nucli urbà: plaça Major, plaça Formico i carrers adjacents del centre de La Llacuna. La disposició facilita la mobilitat i fomenta una experiència propera i accessible.
Públic i significat social
Adreçada a famílies, habitants de l’Anoia i amants de la gastronomia tradicional, aquesta fira té un fort caràcter social. Representa un espai que uneix cultura rural, sostenibilitat i convivència comunitària.
Història i trajectòria
La fira va néixer el 1337 amb el privilegi reial concedit per Alfons III i ha celebrat gairebé ininterrompudament des de llavors. L’esmorzar popular, amb botifarra artesanal, esdevé el nucli central d’una celebració consolidada amb comunitat local i tradició.
Recomanacions per visitar-la
- Arribeu cap a les 8:00 h per participar de l’esmorzar popular i viure la màgia del matí.
- Passegeu entre les parades artesanes i proveu embotits, formatges i dolços locals.
- Visiteu la presentació de llibres o actuacions culturals que tenen lloc a la plaça Formico.
- Gaudiu de la convivència i l’ambient familiar fins al migdia.
Valor patrimonial i cultural
Aquesta fira és un reflex de la identitat local, que conjuga tradició gastronòmica i cultura popular. Promou el consum de productes de proximitat i reforça lligams veïnals i comunitaris mentre celebra l’essència rural.